Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday

FLAG

salam 

aku masih lagi bermain dengan crepe paper..dan hasilnya FLAG untuk Khatamal Al- Quran. Sebetulnyer, aku tak pasti tempat lain ada atau tidak benda alah ni.
aku nak story sikit pasal FLAG ni and why aku panggil benda ni sebagai FLAG..kita tengok gambar- gambar kat bawah ni k.

 beginilah bentuk FLAG untuk khatamal al-quran
 FYI.. FLAG ni akan diletakkan atas nasik pulut kuning tu nanti.nak buat benda ni, perlukan kesabaran yang tinggi sebab melibatkan ukiran yang teramat lah payah bila time nak gunting segala.
untuk ukiran ni, aku ukir dulu kat satu cardboard yang keras dan potong menggunakan pisau..macam dua gambar yang kat bawah ni

ukiran khat ALLAH
ukiran khat Muhammad s.a.w
selepas tu, aku letak ukiran ni kat atas kertas crepe paper dan aku lukis based on ukiran khat ni .sebelum tu kena potong crepe paper macam bentuk yang kat bawah ni.

ni sebelum potong dan ukiran khat yang telah di lakarkan
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
maka terhasillah FLAG khatamal ni
and aku guna crepe paper yang bersinar cikit yang macam kat atas tuh.

ni pulak lidi yang di buat dari pokok buluh
nasib la ada hamba ALLAH yang sanggup potongkan buluh ni kecil-kecil
tapi tetap gak bersihkan lidi ni kasi licin.
lidi ni pulak untuk di gamkan bersama FLAG tadi.

my mum yang tolong aku tapi tetap jugak aku yang kena ukir khat ni.and my mum told, benda ni one of cara orang lama-lama masa khatamal AL-QURAN and my mum nak sangat aku buat FLAG ni sebab nak sambung tradisi dia yang dulu khatamal AL-QURAN guna FLAG ni.Demi mak ku tersayang aku pon setuju jugak buat benda ni.tak salah kan..kan.yelah, dah aku sorang anak perempuan tunggal sapa lagi nak tolong sambung tradisi dia.^_^.kalau ikutkan mak aku, dia nak buat replika yang macam kereta berhias tapi my dad tak nak.yelah, nak cari yang tukang kayu lagi,nak buat ukirang lagi makan masa tu nak buat.tapi aku percaya kat kawasan SARIKEI, Sarawak masih lagi kot buat replika dan di arak satu kampung bebudak yang akan khtamal AL-QURAN. sebab kalau tak silap aku, dalam tahun 2008 aku p sana ade lagi diorang buat replika atau kereta berhias.sayang, aku tak der save picture tu.if ade, nak jugak aku tempek kat sini.

tapi tak per, even tak der replika yang mak aku mahu tu,FLAG yang macam ni ader at least mak aku tak lah berkecik hati sangat kan..kan.^_^.FLAG ni pon masih lagi in progress sebabnyer aku kena beli pelilit hijau untuk dililit kat  lidi.yelah, takkan ler lidi tuh berbogel, dia pon nak pakai baju gak kan.hehe.

so, kena tunggu la masa khatamal AL-QURAN aku baru di ambil gambar FLAG secara keseluruhan.

hem, aku tak kisah what people will say pasal FLAG ni yang penting hati mak aku tu happy dan tak salah kita kekalkan tradisi kita selagi ia tidak mendatangkan bahana kat sapa-sapa kan..look like i care??hahaha..

atau dalam bahasa melayu sarawak, "sapa gik nak nyambung cara kita mensia marek mun sik anak cucuk dirik pon" menar sik.hehehe^_^



~~pssst..cantek tak??cepat puji sebelum aku bertukar jadi hijau.hahahaha...LOL.

4 comments:

~ NANA ~ said...

cantek2 :)

unik & 1st time tgk

tp kalimah Allah tu kna jaga betol2 la kan? hehe

asha...jgn period sudah la time tu...kekeke *jahat betol*

asha said...

tq nana
tak jadi nak bertukar color hijau.heheh..
wawawa, jahat yer..hehe

Redbloodsnow said...

haaa mak mek soh k pulut kunin utk replace wedding cake. mek sik think about it. tp pulut kuning bererti gik nk ow..hehe :P

Cured Belong said...

salam .. minta izin admin , ambil pic satay yg paling bawah tu eh.. tq
apa2 emel eeeeee1989@gmail.com