Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday

salam semua

dalam kalut nih, sempat jugak aku settle kan dokumen nikah aku.AL-HAMDULILLAH  dokumen nikah aku tak der masalah and sekarang dah proceed for next step. Selepas membayar RM 25.00 untuk pembayaran kebenaran kawen (B3) dan surat asal perakuan nikah. maksudnyer, JAIS yang akan keluarkan B3 (color putih) dan B3 yang akan kita bawa time akad nikah dan untuk B3 ni  mesti diambil 1 minggu sebelum majlis nikah aku.^_^  jadi tak keterlaluan aku katakan yang dokumen nikah aku ni dah 96% telah siap and naper tak 100%??sebabnyer, aku belum cari saksi dan sediakan salinan kad pengenalan saksi aku.yang ini aku serahkan kat my dad.dia lebih tahu lagi sape yang sesuai untuk di jadikan saksi bagi nikah aku dan aku perlukan 4 saksi jadi 1 saksi = 1%.:)

Seterusnya, aku nak citer hal jurunikah aku. Di sebabkan my dad berkeras nak gunakan khidmat jurunikah lain.aku kena lagi buat surat kebenaran untuk jurunikah.sebenarnyer, yang jadi jurunikah aku nanti bapak saudara aku sendiri. Bapak saudara aku nih, memang jurunikah yang memang bawah Jabatan Agama Islam Sarawak  tapi dier  keje bahagian pejabat agama islam di LUNDU, Sarawak.
Psst~jurunikah aku nih satu kampung dengan MR SB..hehehe dan longhat diaorang pon same gak.hehehe..^_^.tak sabar nak tengok dorang sebab MR SB tak di bagitahu sape yang jadi jurunikah kami.hehehehe..

Untuk panduan bersama, selepas borang lengkap diisi sila sertakan sekali dokumen yang diminta dan perlu di bawa **part aku**
a) satu salinan kad pengenalan pemohon dan wali
b)surat pengesahan majikan/ketua kampung
c)satu salinan sijil kursus praperkahwinan dan asal
d)borang pemeriksaan hiv
e)salinan sijil nikah parents kita dan asal
f)gambar size passport
**kat Sarawak satu salinan jer if kat negeri lain aku tak sure tapi ader yang kena sediakan 3 salinan kan dan itu terpulang kepada tempat masing2.

Part MR SB
Yang ni lagi senang, aku just kepilkan bersama borang aku jer.sebanyer MR SB dah selesaikan semua.Thank you MR SB ..tapi aku share jugak yer to those yang bakal berkahwin dengan pak polisi.
a)borang permohonan MR SB ni color biru **kat Sarawak**.aku yang kena isi.aku ingatkan tak payah nak isi sebab MR SB dah isi tapi ustaz kat kaunter suruh aku isikan jugak.kenapa?
Sebab MR SB isi dalam form wilayah persekutuan putrajaya dan borang yang baru aku isi tu ader logo Sarawak.nak kawen kan jadi kena follow.ehhehe
b) yang ni pengesahan majikan MR SB serta komen dari penyelia MR SB yang MR SB aku nih masih bujang.
c)surat kebenaran kawen dari JAWI Putrajaya
d) pengesahan bermastautin ni ader 2 pihak yang keluarkan untuk MR SB
            i) dari pengerusi blok tempat MR SB duduk sekarang .MR SB tinggal kat PUTRA   HARMONI jadi   MR SB kena ader pengesahan dari pengerusi ni.sebagai bukti MR SB memang duduk kat sane 
            ii)masjid putra dan pastiakn di cop
e) borang pemeriksaan hiv
f)salinan sijil kursus praperkawenan dan asal
g)gambar size passport. 


Dan tamat sudah penerangan dari aku.hope dapat membantu sape2 yang nak kawen terutamanya sarawkian macam aku nih.hehehe J..sharing is caring.
**untuk ambik B3 tu nanti, kena tunjuk slip kat bawah ni..
*
*
*
*
*
*
*
*
*







yang color biru tuh penerimaan bayaran. macam aku, aku bayar untuk B3 dan surat perakuan nikah asal
 **sebetulnyer aku dah selesaikan bayaran ni on 6 April
tapi di sebabkan aku baru jer selesaikan hal jurunikah and hantar surat kebenaran jurunikah kat JAIS.

 sekarang aku kembali bersemangat dan tq again yang bagi support kat aku.aku mesti kuat dan DOAKAN untuk nenek aku yer..


**sebarang pertanyaan pasal dokumen ni, leh tanyer jer.insyaALLAH, aku tolong jawabkan..tapi yang sarawakian lah yer,if kat negeri lain aku tak sure ade tak persamaannyer.

8 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

thanks sharing
hehe

~ NANA ~ said...

alamak...x settle2 lg pasal ni...huhuhuh

asha said...

ekin~hehehe.ur welcome.

asha said...

nana~awak, cepat bertindak sekarang.hehee

ztie said...

kmk blom amik sijil nikah kmk gik.. huhu

Redbloodsnow said...

step tok mek lom gik laksanakan...ehhehe :D

asha said...

ztie~hehee,yaka..amik gk nun

asha said...

zie~ilek lah, gk ada masa ya bah :)